
Avrupa Çevre Ajansı Hakkında Genel Bilgiler
Avrupa Çevre Ajansı (AÇA), 1210/90 Konsey Tüzüğü ile 1990 yılında resmen kurulmuştur; 1994 yılında Kopenhag AÇA’nın merkezi olarak belirlendikten sonra çalışmalarına başlamıştır. AÇA, aday ve katılımcı ülkeler tarafından üyelik için açılan ilk Avrupa Birliği Ajansıdır. Ajansa üye 33 ülke bulunmaktadır.
Avrupa Çevre Ajansı, çevre ile ilgili sağlıklı, bağımsız bilgiler vermekle görevli Avrupa Birliği (AB) kurumudur. Çevre politikalarını geliştirme, benimseme, uygulama ve değerlendirme alanlarında çalışmalar yürütmektedir.
AÇA, Avrupa seviyesinde topluma ve üye ülkelere çevreyi korumak için gerekli önlemleri aldıran, alınan önlemlerin sonuçlarını değerlendiren ve çevrenin durumu hakkında kamuyu düzenli olarak bilgilendirmeyi temin eden, güvenilir ve karşılaştırılabilen bilgi sağlayan bir Avrupa Birliği kurumudur.
Bu amaçla Ajans, üye ülkelerle işbirliği yaparak Avrupa Çevre Bilgi ve Gözlem Ağı’nı (EIONET) tüm üye devletlerde kurmakta ve koordine etmektedir. Ajansın görevleri; EIONET’i koordine etmeyi, üye ülkelerden gelen çevresel veriyi toplamayı ve analiz etmeyi, politikaya uygun bilgi ve tavsiyeyi üretmeyi ve son olarak bu ve diğer bilgileri büyük ölçüde kullanılır hale getirmeyi kapsamaktadır.
AÇA çalışmaları sonucunda; durum ve görünüm raporları, gösterge raporları, brifing, gazeteler, teknik raporlar, göstergeler, haritalar, grafikler, raporlarda kullanılan veriler, veri tabanları ve diğer hizmetler gibi çok çeşitli somut ürünler meydana getirmektedir.
Avrupa Çevre Ajansı Yapısı
Avrupa Çevre Ajansı detayları aşağıda verilen; Yönetim Kurulu, İcra Direktörü, Büro, Bilimsel Komite, Ulusal Odak Noktası, Ulusal Referans Merkezi, Avrupa Konu Merkezi ve AÇA Akademi gibi yapılardan oluşmaktadır
AÇA, çalışmalarını koordine etmek ve yaymak amacıyla üye ülkelerin Ulusal Odak Noktalarıyla çalışmaktadır.
Avrupa Çevre Ajansı tarafından üye ülkelerin odak noktalarının katılımıyla yılda üç sefer toplantı düzenlenmektedir. Bu toplantılarda; AÇA çalışmaları ile ilgili güncel bilgiler verilmekte ve üye ülkelerin karşılaştığı sorunlar ele alınarak çözüm önerileri tartışılmaktadır
AÇA Üyeleri
AÇA üyeleri öncelikle AB Üye Devletleri'nden oluşmaktadır. Ancak; Üyelik Ajansın hedefleri doğrultusunda Avrupa Topluluğu ve Üye Devletlerin kaygılarını paylaşan diğer ülkelere de açıktır. Mevcut 33 üye, 28 AB Üye Devleti ile birlikte İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, İsviçre ve Türkiye’dir.
Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kuzey Makedonya, Karadağ ve Sırbistan üyelik için ortak başvuruda bulunmuşlardır ve birkaç yıldır AÇA ile işbirliği yapmaktadırlar. AÇA ayrıca Kosova ile de işbirliği yapmakta, Grönland’ın ise gözlemci statüsü bulunmaktadır