
Firmamız çözüm ortaklarımız için faaliyet gösterdiği alan özelinde alması zorunlu olan izin/onay ve özel belgeleri deneyimli ekibi sayesinde en doğru veriler eşliğinde en kısa zamanda almak, izlemek ve sonuçlandırmak amacıyla faaliyet göstermektedir.
Çevre İzin/Lisans Belgesi
İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı: Tesisin alanında faaliyet gösterebilmesi için fiziksel şartları sağladığına ilişkin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgedir.
Geçici Faaliyet Belgesi: Çevre izin ve lisans sürecine tabi olan işletmelerin faaliyette bulunabilmeleri için Çevre İzni ve lisansı öncesi verilen belgedir.
Çevre İzin Belgesi: Alıcı ortamları korumak amacıyla hava emisyonu, çevresel gürültü, atıksu deşarjı ve derin deniz deşarjı konularından en az birini içeren ilgili mevzuat uyarınca işletmelere verilecek belgedir.
Çevre İzin ve Lisans Belgesi: Bu Yönetmelik kapsamında verilecek çevre izin ve çevre lisanslarını (Tehlikeli Atık, Tehlikesiz Atık, Atık Yağ, Bitkisel Atık Yağ, Atık Pil ve Akümülatör, Ömrünü Tamamlamış Lastik, Ambalaj Atığı Geri Kazanımı, Atık Yakma ve Birlikte Yakma, İleri Termal İşlem Tesisleri (Piroliz, Gazlaştırma), Düzenli Depolama, Atık Ara Depolama, Tıbbi Atık Sterilizasyon, Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma, Gemi Geri Dönüşümü, Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Hazırlama, Tanker Temizleme, Hurda Metal/ ÖTA İşleme, ÖTA Geçici Depolama, Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya İşleme, Atık Kabul, PCB Arındırma, Biyobozunur Atık İşleme, Bitkisel Atık Yağ Ara Depolama) kapsayan belgedir.
*Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği (ÇİLY) Ek-1 ve Ek-2 listesi kapsamında bulunan tesisler yasal olarak faaliyet gösterebilmek için ÇEVRE İZİN/ÇEVRE LİSANS BELGESİ almak zorundadırlar.
*Çevre İznine Tabi Olmayan İşletmeler
-Yönetmeliğin EK-1 ve EK-2 listelerinde yer aldığı halde alıcı ortama herhangi bir hava emisyonu ve atıksu deşarjı olmayan işletmeler,
-ÇİLY EK-1 ve EK-2 listelerinde yer almayan işletmeler
-Kuruldukları yerde bir yıldan az faaliyet gösterecek geçici işletmeler,
Faaliyetlerine başlayabilmek için Yetkili Makama başvurarak “Çevre İzni Muafiyet Değerlendirmesi” yazısı almak zorundadırlar.
*Ek-1 listesinde yer alan işletmelere Geçici Faaliyet Belgesi/Çevre izin veya Çevre Lisansı düzenlemeye yetkili idare Bakanlık,
Ek-2 listesinde yer alan işletmeler için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleridir. (Bir işletme içinde Ek-1 ve Ek-2 listesine tabi faaliyet veya tesislerin birlikte bulunması halinde söz konusu müracaat Ek-1 kapsamında değerlendirilir.)
* İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı/Geçici Faaliyet Belgesi /Çevre İzni /Çevre Lisansı Başvuruları Çevre Görevlisi (Çevre Danışmanlık Firmaları, Çevre Yönetim Birimi) tarafından Entegre Çevre Bilgi Sistemi altında yer alan Çevre İzin ve Lisans Uygulamaları Yazılım Portalı (E-İzin) üzerinden elektronik ortamda elektronik/mobil imza ile yapılır.
* Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği (ÇİLY) Ek-1 listesinde yer alan işletmeler; çevre yönetim birimlerini kurmak veya çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak, ÇİLY Ek-2 listesinde yer alan işletmeler; bir çevre görevlisini veya çevre mühendisini sürekli istihdam etmek veya çevre yönetim birimlerini kurmak veya çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak zorundadır.
Çevre İzin ve Lisans Belgesi Alınmasına Yönelik Faaliyetler Firmamızca Nasıl Yürütülür
- Tesis kurulumunun tamamlanması ve tesisin faaliyete hazır hale getirilmesi sağlandıktan sonra faaliyeti proses, iş akım şeması, kapasite raporu incelenerek tesisin Çevre İzin Lisans Yönetmeliğine tabi olup olmadığının değerlendirmesi yapılır,
- Faaliyet Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamı dışında ise faaliyeti tanıtıcı bilgiler ile yetkili mercilere Muafiyet Yazısı başvurusu yapılır,
- Faaliyet Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında ise Çevre İzin ve Lisans Uygulamaları Yazılım Portalından sırasıyla
- İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı,
- Geçici Faaliyet Belgesi,
- Çevre İzni/Çevre Lisans Belgesi başvurularının yasal süreleri içerisinde yapılması sağlanır,
- Bakanlıkça ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce istenecek bilgi ve belgeleri zamanında ve eksiksiz olarak iletilir, bu otoriteler ile gerektiğinde yazışmalar ve görüşmeler yapılır,
- Çevre İzin ve Lisans sürecinde gerekli olan belgeler ölçüm raporları, valilik tespit raporu, teknik uygunluk raporlarının takibi/hazırlanması sağlanır
- Gerekli Ölçüm/Analizlerin Yaptırılması ve Raporlanması ile ilgili MELBES başvurusunun yapılması çıkan sonuçların değerlendirilmesi gerçekleştirilir olumsuz durumlarda iyileştirme ile ilgili firma sahibine önerilerde bulunulur.
Çevre İzni/Lisansı Konusunda Uzmanlık Alanlarımız
1. Çevre İzin Belgesi
- HAVA EMİSYON
- GÜRÜLTÜ KONTROLÜ
- ATIKSU DEŞARJI
Geri Kazanım
- TEHLİKELİ ATIK
- TEHLİKESİZ ATIK
- ATIK YAĞ
- BİTKİSEL ATIK YAĞ
- ATIK PİL VE AKÜMÜLATÖR
- ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİK
- AMBALAJ ATIĞI
Bertaraf
- ATIK YAKMA VE BERABER YAKMA
- İLERİ TERMAL İŞLEM TESİSLERİ (PİROLİZ, GAZLAŞTIRMA)
- MADEN ATIĞI BERTARAF
- DÜZENLİ DEPOLAMA
Atık Ara Depolama
- ATIK ARA DEPOLAMA TESİSİ
- BİTKİSEL ATIK YAĞ ARA DEPOLAMA TESİSİ
Ön İşem
- TIBBİ ATIK STERİLİZASYON
- AMBALAJ ATIĞI TOPLAMA VE AYIRMA
- GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM TESİSİ
- ATIKTAN TÜRETİLMİŞ YAKIT (ATY) HAZIRLAMA TESİSİ
- TANKER TEMİZLEME
- HURDA METAL/ ÖTA İŞLEME
- ÖTA GEÇİCİ DEPOLAMA
- ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYA İŞLEME
- ATIK KABUL TESİSİ
- BİYOBOZUNUR ATIK İŞLEME
Mekanik Ayırma
Biyokurutma
Biyometanizasyon
Kompost
- PCB ARINDIRMA
2. Atık Taşıma Lisans Belgesi
Firmamızca Tehlikeli Atık/Atık Yağ/Bitkisel Atık Yağ/Atık Akümülatör/Tıbbi Atık taşıyan araçlar ve bu araçlara sahip olan firmalar için “Atık Taşıya Firmalar İçin Lisans Belgesi” ve “Atık Taşıyan Araçlar İçin Lisans Belgesi” süreci etkin bir şekilde takip edilmekte ve en kısa zamanda sonuçlandırılmaktadır.
Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin Ek-IV’ündeki atık listesinde yer alan tehlikeli atıklar ile özel işleme tabii atıkları (tıbbi atık, atık yağ, bitkisel atık yağ, ve atık akü) taşımak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından taşıma lisansı almak zorundadırlar.
Atıkların taşınmasıyla ilgili usul ve esaslar 18/01/2013 tarih ve 28532 sayılı Atıkların Karayolunda Taşınmasına İlişkin Tebliğ ile belirlenmiştir. Tebliğ kapsamında taşıma araçları ve firmalarının lisanslandırılmasıyla ilgili başvurular MoTAT sistemi üzerinden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yapılır.
3. Tehlikesiz Atık Toplama/Ayırma Belgesi
Firmamızca “Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği” kapsamında Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma konusunda faaliyet gösteren çözüm ortaklarımızın kurulum aşamasından itibaren Toplama-Ayırma Belgesi başvurusunun yapılması ve yasal düzenlemeler doğrultusunda aylık beyan girişlerinin yapılması konusunda uzman kadromuz ile hizmet vermekteyiz.
4. Atık Akümülatör ve Ömrünü Tamamlamış Lastik Geçici Depolama Belgesi
Atık Akümülatör Geçici Depolama İzni
Geri kazanım tesisleri ve akümülatör ürünlerinin dağıtımını ve satışını yapan işletmeler ve araç bakım-onarım yerleri dışındaki atık akümülatör geçici depolama alanları, akümülatör üreticileri veya akümülatör üreticilerinin yetkilendireceği kişi veya kuruluşlar tarafından kurulabilir. Bu alanlar için ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden geçici depolama izni alınması zorunludur. Firmamızca “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği” kapsamında Atık Akümülatör Geçici Depolama İzni konusunda faaliyet gösteren çözüm ortaklarımızın kurulum aşamasından itibaren başvurusunun yapılması ve yasal düzenlemeler doğrultusunda aylık beyan girişlerinin yapılması konusunda uzman kadromuz ile hizmet vermekteyiz.
Ömrünü Tamamlamış Lastik Geçici Depolama İzni
Geçici depolama tesisi işletecek gerçek veya tüzel kişiler, Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği’nin 13, 15 ve 16 ncı maddelerinde belirtilen hükümlere uygun olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden geçici depolama izin almak zorundadır. Lastik tamirhaneleri, kapamacılar, perakende satış noktaları, oto sanayi ve benzeri işletmelerin ÖTL biriktirme yerleri için izin alma zorunluluğu bulunmamaktadır. Firmamızca “, Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği” kapsamında Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Geçici Depolama İzni konusunda faaliyet gösteren çözüm ortaklarımızın kurulum aşamasından itibaren başvurusunun yapılması ve yasal düzenlemeler doğrultusunda aylık beyan girişlerinin yapılması konusunda uzman kadromuz ile hizmet vermekteyiz.
5. Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Yetki Belgesi
Firmamız Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü konusunda Yetki Belgesi almak isteyen çözüm ortaklarımız için belgenin gerekliliklerinden olan belgelerin temini için ilgili tüm kurum ve kuruluşlara gerekli başvuruların yapılması, tesislerde yetki belgesi için başvuru koşullarının sağlanması, belgelendirme sürecinin takibi ve en kısa zamanda sonuçlandırılması konusunda destek vermektedir.
6. Motor Yağı Değişim Noktası İzni Belgesi
21 Aralık 2019 Tarih ve 30985 sayılı Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği’ ne göre; motor yağı değişimi yapan tamirhaneler, akaryakıt istasyonları, yetkili ve özel servisler 1 Ocak 2021 tarihine kadar bağlı bulundukları ilin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunarak Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi almak zorundadır. Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi’nin motor yağı değişimi yapan noktalara düzenlenebilmesi için düzenlenmesi gereken bazı fiziksel şartlar bulunmakta olup aynı zamanda da tesislerinde atık yönetimini sağlayacak unsurları oluşturmaları gerekmektedir. Firmamızca bu konuda talebi bulunan çözüm ortaklarımıza ait tesislerin fiziksel koşullarını sağlamak ve belgenin temini için danışmanlık hizmeti sunmaktayız.