
"Türkiye 18 Mart 2003 tarih ve 25052 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak “Türkiye Cumhuriyetinin Avrupa Çevre Ajansı ve Avrupa Çevre Bilgi ve Gözlem Ağına Katılımı Anlaşması” ile 1 Mayıs 2003 tarihinde Avrupa Çevre Ajansına üye olmuştur.
"AÇA ile ilişkileri yürütmek" görevi, 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi 104. Madde (h) bendi ile Bakanlığımız ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğüne verilmiştir.
Türkiye Çevre Ajansının kurulması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 30.12.2020 tarih ve 31350 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 7261 Kanun Numarası verilmiştir. Bu kanuna istinaden ajansın kurulma çalışmaları hız kazanmıştır.
Bu çerçevede ülke düzeyindeki Avrupa Çevre Ajansına ilişkin tüm çalışmalar, ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Çevre Envanteri ve Bilgi Yönetimi Dairesi Başkanlığına bağlı Çevre Ajansı Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.
Türkiye’nin AÇA’ya Üye Olma Nedenleri
AB üyelik hedefi doğrultusunda ilerleyen Türkiye bu süreçte ekonomik ve sosyal hayatın bütün alanlarında olduğu gibi, çevre konusunda da köklü ve somut reformlarla Avrupa Birliği’ne uyum sağlamayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda çevre konularında bir çok alanda yasal düzenlemeler yapılarak ve uygulamaya geçilmiştir.
AÇA Üyeliğinin Türkiye’ye Sağladığı Faydalar
- AÇA üyeliği Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinde önemli bir siyasal kazançtır.
- AÇA, aday ve katılımcı ülkeler tarafından üyelik için açılan ilk Avrupa Ajansıdır.
- Türkiye bir Avrupa Birliği kuruluşunda temsil edilmektedir.
- Ülkemizin kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin kurumsal kapasitesi ve farkındalığı artmaktadır.
- Kalkınma planlarının ve ulusal strateji ve kalkınma politikalarının hazırlanma aşamasında, karar vericilere, çevre alanında gerekli tüm veri ve bilgi temini için kaynak oluşturmaktadır.
- Çevre alanındaki veri ve bilgiye kamunun erişimi sağlanmaktadır.
- Sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşmada ülkemize önemli katkıları bulunmaktadır
Ülkemiz AÇA Çalışmaları
Yurtdışında Katılım Sağlanan Faaliyetler
AÇA tarafından her yıl düzenli olarak AÇA 5 Yıllık Stratejisine bağlı olarak belirlenen konu başlıklarında çalıştay ve toplantılar düzenlenmektedir. Düzenlenen bu toplantılarda gerçekleştirilen sunum ve tartışmalar ile AB üye ülkelerinde çevre alanında yürütülen çalışmalar ve geleceğe dair planlamalara ilişkin bilgi değişiminde bulunulmaktadır. 2019 yılı içerisinde düzenlenen 25 toplantı ve çalıştaya 39 Türk uzman katılım sağlamıştır. Katılımcıların ulaşım ve konaklama masrafları Ajans tarafından karşılanmıştır.
Bununla birlikte, AÇA tarafından çeşitli konularda internet üzerinden çevrimiçi olarak katılım sağlanan webinar toplantıları da gerçekleştirilmektedir. 2019 yılı içerisinde düzenlenen 16 webinar toplantısına Birincil Odak Noktaları, ilgili kurumların temsilcileri ve Ulusal Odak Noktası tarafından katılım sağlanmıştır.